El Consell encapçala la signatura del primer Pacte Valencià contra la Violència Masclista

Pacte Valencia Contra la Violencia de Génere

El Pacte aconsegueix el consens social i institucional per tal de situar la desigualtat com un problema social estructural

El president ha manifestat que en el camí cap a una societat igualitària “no ens hem de detindre solament en la cara más violenta i abrupta del masclisme, sinó que ens hem de dirigir a la desigualtat originària”

La vicepresidenta ha assenyalat que el document signat “naix amb l’objectiu primordial de reconéixer el maltractament contra les dones com un conflicte social, i no com un conflicte domèstic”

València. L’acte de signatura del primer Pacte Valencià contra la Violència Masclista, un document subscrit per 63 representants i que pretén ser un compromís institucional i social per tal de situar la desigualtat com un problema social estructural, ha estat encapçalat pel Consell i ha comptat amb l’assistència d’entitats socials i cíviques, administracions públiques, institucions judicials, universitàries, cossos de seguretat, partits polítics, agents econòmics i sindicals o associacions de periodistes, entre d’altres.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que amb la signatura del Pacte Valencià es tracta d´assolir “unitat d’acció, recursos suficients i sinergies per fer efectius els compromisos” amb l’objectiu “d’aconseguir una societat més lliure, igualitària, diversa i segura per a les dones”.

Per la seua banda, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha reivindicat un pacte que, segons ha afirmat, arreplega la feina històrica de l’activisme. “Les dones venim d’un silenci antic i molt llarg, però un silenci front al qual moltes dones valentes han alçat la veu”, ha recordat.

En aquest sentit, el president ha recordat que la violència de gènere “ens interpel·la a totes i a tots”, al temps que ha fet una crida a “donar una resposta col·lectiva a un problema col·lectiu”. “No es tracta d’un fet inevitable, no és un accident i, sobretot, no té res a veure amb l’amor”, ha assenyalat Puig.

La vicepresidenta ha assenyalat també que el document signat vincula present, passat i futur perquè “abordem un conflicte social, conseqüència d’una desigualtat estructural basada en el patriarcat”, alhora que s’assumeix “la responsabilitat que ens correspon per transformar el futur”, ha explicat Oltra.

Visibilitzar la violència

El cap del Consell ha explicat que amb aquesta signatura es tracta de socialitzar i visibilitzar la violència. “És una aliança entre associacions, entitats, institucions públiques i ciutadania per a dir prou a una realitat que no volem, per dir prou a la pitjor de les desigualtats”, ha afirmat el president.

Puig ha lamentat que “cada vegada que hi ha maltractament cap a una dona es visualitza la incapacitat que tenim com a societat per a donar resposta a eixa profunda desigualtat”, al temps que ha incidit que la societat no es pot acostumar a una situació intolerable ni “interioritzar com quotidià el dolor de tantes dones”.

El cap de l’Executiu valencià ha aprofitat la presentació del Pacte per a agrair la contribució de les dones i homes que “no han defallit mai, des de les llibertats ciutadanes que defenia la valenciana María Cambrils fa un segle a les Dones Universitàries o l’Assemblea de Dones dels anys 70, fins al moviment feminista actual” i ha recordat que les dones han hagut de cridar, “primer contra la invisibilitat, i després contra la indiferència”.

El president ha manifestat que en aquest procés de canvi cap a una societat igualitària no ens hem de detindre solament en la cara més abrupta del masclista, com és la violència, sinó que ens hem de dirigir a l’origen, que és la pròpia desigualtat.

En aquest sentit, ha informat que amb el document signat es tracten d’abordar totes les cares de la desigualtat, com és el cas de l’econòmica, i ha emfatitzat la importància d’acabar amb l’escletxa salarial. “Ja està bé d’una igualtat que només ho és sobre el paper, ja és hora de treballar, cuidar i cobrar igual”, ha remarcat.

Així mateix, el president també ha apuntat al repte de l’educació com altra de les fites fonamentals a abastir. Puig ha instat a educar en igualtat per canviar el món i acabar amb la violència, i ha demanat una educació per acabar amb el masclisme que, ha lamentat, “reapareix entre els més joves, i que ens fa endarrerir com a societat a rols passats als quals no hem de tornar”.

Dignificació de les víctimes

La consellera d’Igualtat ha explicat que “el Pacte naix amb l’objectiu primordial de reconèixer el maltractament contra les dones com un conflicte social, i no com un conflicte domèstic, com un conflicte no casual, que no és espontani” ja que “és la conseqüència extrema d’unes relacions de desigualtat i dominació”. “Si tenim clares les causes, serà més fàcil treballar conjuntament per a eliminar-les”, ha remarcat.

Respecte al contingut, la vicepresidenta i portaveu ha destacat les propostes de l’informe sobre l’atenció i protecció a les víctimes del Síndic de Greuges i les de la subcomissió de Les Corts per a l’eradicació de la violència de gènere, així com la participació d’associacions com les de dones supervivents.

La consellera ha destacat algunes de les mesures contemplades com l’equiparació de les ajudes a les dones víctimes de la violència de gènere amb les de les víctimes del terrorisme. “Una mesura simbòlica per dignificar a les víctimes”, ha indicat.

També ha exposat els objectius d’ampliar la xarxa de centres Dona a totes les ciutats de més de 100.000 habitants i a l’interior de la província de València, l’elaboració d’un protocol d’intervenció reeducativa per a maltractadors condemnats, la formació del personal docent en violència de gènere, o l’elaboració d’un protocol per a dones víctimes en diversitat funcional o amb conductes addictives.

En el camp cultural, Oltra ha declarat la importància de reequilibrar la presència de les dones i visibilitzar-les com a subjectes creadors. “El que no es veu, no existeix”, i el que no es nomena, tampoc no existeix”, ha reconegut.

En aquest sentit, també ha esmentat alguns dels compromisos que afecten a la nova radiotelevisió pública, À punt, com el de crear una guia d’estil que contemple la perspectiva de gènere o un pla d’usos del temps.

Pla d’acció

El Pacte està estructurat en cinc eixos estratègics, que es subdivideixen en 21 objectius amb un total de 293 mesures concretes a impulsar. Els cinc eixos són garantir una societat segura i lliure de violència masclista, feminitzar la societat, coordinar el treball en xarxa per l’atenció a les dones i fills víctimes, socialitzar el problema i trencar els murs que invisibilitzen la violència i garantir una dotació pressupostària estable per dur a terme els objectius.

Al respecte, la vicepresidenta Mónica Oltra ha informat que el proper pressupost de la conselleria d’Igualtat augmentarà fins als 12 milions la partida per a aquest àmbit, una partida a la qual se sumaran les dotacions que cada conselleria destine al compliment de les mesures que li competeixen. “És un pacte transversal”, ha explicat la vicepresidenta, que, a més, ha apuntat que “serà públic, estarà viu i tindrà un seguiment” monitoritzat per una comissió mixta de societat civil i governs i per l’avaluació de les universitats.

Al web www.sumatalpacte.com/ estarà disponible el document de treball que marca els objectius del pacte, així com el manifest signat pels implicats, i al qual s’invita al conjunt de la societat a sumar-se.